Информация


Какво е Европейска седмица на спорта?

Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, с която се насърчават спорта и физическата активност в цяла Европа. През 2020 г. инициативата се провежда за шести пореден път. Тазгодишната кампания минава под мотото "Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува“. Инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности, чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.

Защо?

Спортът и физическата активност допринасят значително за качеството на живот на европейските граждани. Липсата на физическа активност има отрицателни последици не само за здравето на хората и за обществото, но и води до по-високи икономически разходи. Освен това спортът има потенциал да засили посланието за толерантност и гражданското съзнание в цяла Европа. Ролята на спорта като средство за социално приобщаване ще спомогне да се преодолеят настоящите предизвикателства в европейското общество.

За кого?

Седмицата на спорта е за всеки, независимо от възрастта, произхода или нивото на спортна подготовка. Обединява ни само желанието да спортуваме и да живеем активно.

Кога?

Европейската седмица на спорта за 2020 г. в България ще се проведе от 23 до 30 септември в София и други градове страната. Официалното откриване ще се състои в 18.30 часа на 23 септември  със събитие в „Княжеската градина“ в столицата, в партньорство с Urban Fest. На 24 и 25 септември  в „Асикс Арена“ Министерството на младежта и спорта организира Спортен панаир #BeActive Fair. От  18.00 ч. на 26 септември в пространството пред НДК стартира едно от най-атрактивните събития на Европейската седмица на спорта #BeActiveNight. 

На 27 септември инициативата продължава със спорт на открито с изявени спортисти, а на 28 септември ще се проведе #MultiSportOpenDay – ден на отворените врати във фитнес центровете в София и страната, който се реализира с компания „Benefit Systems”, управляваща програмата MultiSport. Европейската седмица на спорта в България ще завърши с #BeActive School, Спортен ден в училище и сутрешна тренировка с посланици на спорта на 30 септември. Входът за всички събития от спортната седмица е свободен.

УЧАСТВАЙТЕ!

Европейската седмица на спорта е за ВАС!