Посланици Архив 2019

Денислав Коджабашев - тенис на маса

Денислав Коджабашев е сребърен медалист от Световното първенство по тенис на маса за хора с увреждания през 2018 г. Същата година е избран за спортист номер едно на България за хора с увреждания. През 2016 г. участва на Паралимпийските игри в Рио де Жанейро и достига до 1/4 финалите на надпреварата. 

Денислав Коджабашев - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Алберт Попов - ски алпийски дисциплини

Алберт Попов е един от най-големите таланти на България в зимните спортове. Бронзов медалист в гигантския слалом от Световното първенство за младежи през 2018 година в Давос, Швейцария. Два пъти е попадал в топ 10 на стартове от Световната купа. Участник на Олимпийските игри в Пьонгчанг 2018, където завърши на 28 място в гигантския слалом. През 2017-та се нареди 27 в слалома от Световното първенство в Санкт Мориц, Швейцария.

Алберт Попов - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Александра Начева - лека атлетика, троен скок

Александра Начева е шампионка от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година. Същата година тя спечели и световната титла на първенството за юноши и девойки до 20 г. в Тампере, Финландия с фантастичните 14 метра и 18 сантиметра. През 2017-та Начева заслужи сребърен медал от световния шампионат за юноши и девойки до 18 г. в Найроби, Кения. Тази година завърши втора на европейското първенство по лека атлетика до 20 години в Бурос, Швеция. Най-добър млад спортист на България за 2018 година.

Александра Начева - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Даниел Асенов - бокс

Даниел Асенов е двукратен европейски шампион по бокс. Асенов триумфира на турнирите в Самоков, България през 2015 и Харков, Украйна през 2017 година. Българинът спечели сребърен медал от първенството на Стария континент през 2019, което се проведе в Минск, Беларус. Трикратен европейски шампион до 22 г. Двукратен носител на купа “Странджа” от най-стария боксов турнир за аматьори в света. Участник на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Даниел Асенов - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Боян Асенов - бокс

Боян Асенов е по-малкият брат на двукратния европейски шампион Даниел Асенов. В категория до 56 кг той спечели сребърен медал от Европейското първенство до 22 г. през  2019.

Боян Асенов - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Тайбе Юсеин - борба

Тайбе Юсеин е лидер на националния отбор по борба за жени на България. Световна шампионка от първенството през 2018 година в категория до 62 кг. Юсеин два пъти стъпи и на европейския връх през 2019 и 2018 година. Спортист номер едно на България за 2018 година. 

Тайбе Юсеин - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Йордан Йовчев - спортна гимнастика

Йордан Йовчев е една от емблемите на българския спорт. Участник на шест летни олимпийски игри - Барселона ’92, Атланта ’96, Сидни 2000, Атина ’04, Пекин ’08, Лондон 12. Сребърен медалист на халки в столицата на Гърция, когато печели и бронз на земя. Четири години по-рано в Сидни Йовчев се качва също два пъти на почетната стълбичка след две бронзови отличия на халки и земя. Четирикратен шампион, петкратен сребърен и четирикратен бронзов медалист от Световни първенства. Европейски шампион на халки през 2002 година. Спортист номер едно на България през 2001 и 2003, спортист на Балканите през 2003.

Йордан Йовчев - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Невяна Владинова – художествена гимнастика (индивидуално)

Невяна Владинова е част от националния отбор на България по художествена гимнастика. На Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. тя е единствената представителка на България в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика. Сред най-големите ѝ успехи са сребърният медал в отборната надпревара при индивидуалното на Световното първенство по художествена гимнастика, което се проведе в София през септември 2018 г., и бронзовият медал на топка от Световното първенство през 2017. Владинова е носител и на три бронзови медала от европейски първенства: в отборната надпревара през 2019 и 2017 г., както и във финала на лента през 2017 г. 

Невяна Владинова - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Боряна Калейн – художествената гимнастика (индивидуално)

Тя е част от националния отбор на България по художествена гимнастика. Тази година Калейн завоюва три бронзови медала на европейското първенство – на топка, лента и в отборната надпревара. Боряна е носителка на сребърно отличие в отборната надпревара от Световното първенство по художествена гимнастика в София 2018 г. 

Боряна Калейн - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Катрин Тасева – художествена гимнастика (индивидуално)

Катрин Тасева е част от националния отбор на България по художествена гимнастика. Тази година Катрин спечели бронзов медал в отборната надпревара от Европейското първенство в Баку и се превърна в първата българска индивидуална състезателка с отличия от Европейски игри, като спечели сребро на топка и бронз на лента. Сред най-големите ѝ успехи са сребърният медал в отборната надпревара на Световното първенство по художествена гимнастика през 2018 г., както и сребърният медал на лента и бронзовото отличие в отборната надпревара на Европейското първенство през 2017 г.

Катрин Тасева - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive

 

 

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стфани Кирякова и Ерика Зафирова – ансамбъл по художествена гимнастика

Сегашният състав на националният ансамбъл по художествена гимнастика на България бе сформиран през 2016 г. От тогава до сега момичетата успяха да запишат множество успехи на големи спортни форуми. Сред тях са световна титла на обръчи и трето място в многобоя  от първенството през 2018 г., което се проведе в София. На световното първенство в Пезаро, Италия през 2017 г. ансамбълът печели сребърен медал в многобоя и бронзов медал на топки и въжета. Момичетата са носителки на три медала от Европейското първенство през 2018 г. – злато във финала на топки и въжета и два бронза в многобоя и отборната надпревара.

Ансамбъл по художествена гимнастика - посланик на Европейската седмица на спорта #BeActive