Програма

BeActive Cover

 

ПРОГРАМА

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА СПОРТА 2020

 

 София, 23 - 30 септември 2020 г.

Инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, което изпълнява проект за организацията на събитието на национално ниво, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

През 2020 г.  Европейската седмица на спорта ще се проведе за шести порeден път в София и страната, под мотото "Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува“

 

-              23 септември, 18.30 ч. – Официално откриване в Княжевската градина на Европейската седмица на спорта в партньорство с Urban Fest. Фокусът на програмата ще бъдат спортове, които могат да се практикуват на открито в градска среда.

-              24-25 септември, 11.00 - 19.00 ч. – #BeActive Спортен панаир в зала „Асикс Арена“. В дните на панаира спортни федерации и клубове ще представят дейността си по атрактивен начин чрез спортни игри и демонстрации. Спортният панаир се провежда за втора поредна година и има за цел да предизвика интереса на децата към спорта, като на място им се предоставя възможност да наблюдават и участват в спортни игри.

-              14-28 септември – Изложба на открито пред Националния дворец на културата за представяне на Европейската седмица на спорта в България.

-              25 септември – #BeActive School, Спортен ден в училище и  сутрешна тренировка с посланици на спорта.

-              26 септември, 18.00 - 21.30 ч.  – Нощ на спорта #BeActiveNight. В пространството пред Национален дворец на културата ще бъде разположено Спортно селище. По време на #BeActiveNight ще се проведат състезания по скоростно изкачване на стълбите и фасадата на НДК, спортно ориентиране и скейтборд.  Ще бъде осигурен и балон с горещ въздух за всички желаещи, които искат да изпитат емоцията от летенето. В спортното селище федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали. Нощта на спорта ще продължи с програма на сцена с участието на посланиците на Европейската седмица на спорта, спортисти и музикална програма

-              26 септември – 10.00 ч. - 27 септември- 14.00 ч. - Ултрамаратонецът и посланик на Европейска седмица на спорта #BeActive Краси Георгиев ще се впусне в поредното си предизвикателство. На стадион Раковски в столицата в рамките на 27,5 часа той ще тегли пикап, а всеки който иска ще може да се включи и да изпита себе си, като направи същото на трасе. Събитието е част от програмата на Европейска седмица на спорта 2020. То е с благотворителна цел в подкрепа на фондация „Кожа - платформа за психично здраве“.

-              27 септември, 11.00 - 13.00 ч.  – #BeActive Спорт на открито с изявени спортисти. Посланици на Европейската седмица на спорта настоящи и от изминалите години ще проведат тренировка или подходящи спортни занимания с деца и младежи на открито. 

-              28 септември – Ден на отворените врати във фитнес центровете в София и страната. Инициативата се реализира в партньорство с компания „Benefit Systems“, управляваща програмата MultiSport.

 

Европейската седмица на спорта се реализира в партньорство с :

Министерството на образованието

Столична община

Фондация „София – европейска столица на спорта“

Компания „Benefit Systems“

Български червен кръст

Национална спортна академия „Васил Левски“

Държавна агенция за закрила на детето

Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването

„Метрополитен“ ЕАД