Красен Кралев в Бургас: Все повече хора разбират необходимостта да приобщим младите към спорта

„Все повече хора разбират необходимостта да приобщим младите към спорта. И затова съм оптимист, въпреки че реформа в спорта се прави много бавно, след като дълги години сме вървели по грешен път“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на откриването на „Европейската седмица на спорта“ в Бургас в първия учебен ден. Инициативата за популяризиране на активния начин на живот е на Европейската комисия, а организатор за България е Министерството на младежта и спорта. Община Бургас е партньор на инициативата #BeActive, която се провежда между 10 и 17 септември в 10 града в България. На спортния празник в Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" присъстваха кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета д-р Лорис Емануелян и известни спортисти.

more-066„Държавата няма да успее да се справи сама с процеса на привличане на децата и подрастващите към спорта, ако в този процес не участват родителите и учителите. Всички трябва да работим заедно за това“, каза министър Кралев. „Без да наваксаме това, което е пропуснато във физическото възпитание в училище в последните близо 20 години, няма как да говорим за развиване на елитен спорт. Трябва да се обърне повече внимание на спорта сред децата и подрастващите“, добави той. По думите му се работи за по-добра синхронизация между ММС и МОН и да се увеличат извънкласните форми на спортни занимания. Красен Кралев отбеляза, че обездвижването на младите е проблем за цялата Европа и всички страни-членки отбелязват липсата на физическа активност и правят всичко възможно да приобщят подрастващите към спорта. Това е и основната идея на инициативи като Европейската седмица на спорта – да популяризират масовия спорт.

Като част от спортния празник за малки и големи в Бургас на футболното игрище открит урок с деца изнесе легендата Златко Янков - бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Бившите национали по баскетбол Димо Костов и Жанета Жельова-Костова направиха открита тренировка с ученици от ПГЕЕ "К.Фотинов". Открит урок изнесе и волейболистът Мартин Пенев - вицешампион на страната и носител на Купата на България за тази година с отбора на "Нефтохимик 2010" , а надежди на бургаския бокс, сред които и европейският шампион за юноши от тази година Иван Атанасов демонстрираха ефектни  спаринги.

more-031Участие в празника взеха  и възпитаниците от сдружение "Социален център Бургас" за хора с увреждания и спортен клуб "Параспорт", на които Красен Кралев отдели специално внимание.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев не пропусна да благодари на Община Бургас за доброто сътрудничество при изграждането на спортна зала "Арена Бургас", чийто строеж посети заедно с кмета на морския град Димитър Николов. „Арена Бургас“ ще бъде уникално за България съоръжение, което ще отговаря на всички изисквания на IAAF за провеждане на лекоатлетически състезания на закрито.

img_5048„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.

No Comments Yet.

Leave a comment