Хиляди българи спортуваха в #BeActive Европейска седмица на спорта 2021

Министър Кузманов: Изключително доволен съм от постигнатото с тазгодишното издание на инициативата

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов поздрави екипа, който реализира #BeActive Европейска седмица на спорта в България. „Изключително доволен съм от постигнатото в тазгодишното издание на Европейската седмица на спорта. Желая Ви още успехи“, каза министър Кузманов. Той отбеляза, че въпреки намаления бюджет за провеждането на събитието и ковид кризата, това е едно от най-успешните издания на инициативата и изрази благодарност към целия екип зад #BeActive 2021.

        “Благодаря за подкрепата на ръководството на Министерството на младежта и спорта в реализирането на проекта“, каза координаторът на инициативата за България Нели Македонска.

        В продължение на една седмица от 23 до 30 септември Министерството на младежта и спорта организира спортни състезания, демонстрации и игри под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“ в София, Враца, Монтана и Видин, част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive на Европейската комисия.

        Хиляди посетиха атрактивната Нощ на  спорта #BeActiveNight и Спортното селище пред Националния дворец на културата в столицата.

        Целта на проекта е да подпомогне личностното развитие на младите хора, да задоволи спортните им потребности и да им даде възможност да спортуват и да водят здравословен начин на живот.

        През Европейската седмица на спорта много представители на спортни федерации, клубове и организации представиха своята дейност чрез различни активности.

        Старт на седмото издание на инициативата даде заместник-министър Росен Барчовски в „Княжеска градина“ в столицата.

        Кулминацията на #BeActive в София бяха „Нощта на спорта“ и „Спортното селище“, в които участваха стотици спортисти. Европейската нощ на спорта бе открита от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов и европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. “Да бъдеш активен през една нощ или една седмица е силен сигнал, но не е достатъчно. Моето послание е Европейската седмица на спорта да зареди всички с толкова много енергия, че това да продължи през цялата година”, каза Мария Габриел на Нощта на спорта.

        Състезатели по лека атлетика, баскетбол, борба, бокс, художествена гимнастика, таекуондо, аеробика, хандбал, канадска борба, фехтовка, спортни танци, брейк и други спортове от над 30 федерации и спортни клубове привлякоха деца и младежи, които активно се включиха в европейския спортен празник. Бъдещите спортисти имаха възможност да се докоснат до някои от звездите на българския спорт, които са и посланици на инициативата.

        Лица на двете събития бяха гимнастичката Боряна Калейн и джудистът Ивайло Иванов, които отправиха послание младите да бъдат активни и да изберат своя спорт. Сред гостите бяха извънредният и пълномощен посланик на Република Словения в България Н. Пр. Анжей Франгеш,  извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия у нас Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, заместник-министърът на културата Весела Кондакова, Йорданка Благоева – представител на Българския олимпийски комитет и заместник-ректорът на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Татяна Янчева.

        Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов също се включи в демонстрации и разговаря лично с представителите на различни спортни клубове и с гостите на „Спортното селище“.  

 

Инициативата #BeActiveTour изнесе Европейската седмица на спорта извън столицата. Цел на тази кампания бе да ангажира интереса на подрастващи от цялата страна към спорта. Стотици деца от Враца, Видин и Монтана взеха участие в #BeActiveTour, като се включиха в редица спортни игри и демонстрации.

        По време на Седмицата на спорта се проведе и Конференция за споделен опит #BeInclusive, организирана в партньорство с Асоциацията за развитие на българския спорт. Спортни и педагогически специалисти, работещи с лица с увреждания и активни в сферата на адаптираните спортове обмениха опит и обсъдиха добри практики за включване чрез спорт. В рамките на кампанията се проведе и спортен турнир Let’s include, в който участие взеха състезатели по баскетбол, ситинг волейбол, кърлинг, флор хокей, боче, адаптирано плуване и адаптирани водни спортове.

        Две фотоизложби намериха място в редицата от активности, част от Европейска седмица на спорта. 28 фотоса на най-значимите български спортни успехи през 2021 година са изложени в пространството пред НДК. Кадрите представят най-вълнуващите моменти от Летните олимпийски игри в Токио, както и успешни изяви на наши състезатели. А в района на НСА бяха представени фотографии с незабравими моменти от изминалите издания на инициативата.

        На 28 септември над 60 спортни центъра в София, Варна, Пловдив, Перник и Радомир се включиха в кампанията #MultiSportOpenDay, организирана в партньорство с MultiSport. Всички желаещи имаха възможност да се включат напълно безплатно в редица тренировки, водени от професионални треньори.

        Събитията от Европейската седмица на спорта се проведоха при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19.

        #BeActive е част от инициативата на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС. Тазгодишното издание на инициативата е финансирано със 160 000 евро по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

Comments are closed.