#BeActive стартира в НСА „Васил Левски“

Министерството на младежта и спорта, Столична община и спортната академия подписаха Меморандум „Спорт за толерантност“

Инициативата „Европейска седмица на спорта“ #BeActive беше официално открита в НСА „Васил Левски“ от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, а координатор за България е Министерството на младежта и спорта. Основната идея на #BeActive е да популяризира масовия спорт и физическата активност.

bonc3915
„За мен е чест да открия Европейската седмица на спорта. През тази седмица ще забравим за медали, точки и класирания. Най-важно е да развиваме масовия спорт, без него няма да има нито здрава нация, нито успехи в елитния спорт“, каза министър Кралев. Той подчерта, че Министерството на младежта и спорта прави всичко възможно и увеличава всяка година средствата по програмите си за развитие на детско-юношеския спорт, спорта за всички и спорта за хора с увреждания. „Смисълът на Европейската столица на спорта, за каквато е избрана София през 2018 г., е да насърчава масовия спорт“, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. По думите й в София ежегодно се провеждат над 100 спортни събития и продължава изграждането на спортна инфраструктура, която да е достъпна за всички. Столична община подкрепя провеждането на „Европейската седмица на спорта“ в София чрез Център за градска мобилност, който осигурява безплатен превоз на ученици, които ще участват в откритите уроци по над 20 вида спорт в НСА „Васил Левски“.

bonc4256
На откриването на „Европейската седмица на спорта“ ученици от спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ изиграха FlashMove, който днес се изпълнява във всички 31 държави от Стария континент, в които се провежда инициативата #BeActive. В откриването на седмицата на спорта в България взеха участие и председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, представители на ректорския съвет на Национална спортна академия. Тити Папазов, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Гошо Гинчев и голфърът Любомир Костов пък бяха част от известните спортисти, които са посланици на инициативата.

bonc4150 bonc4208
Министър Красен Кралев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, председателят на Конфедерацията по кик бокс и муай тай Виктор Меламед и председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева подписаха Меморандум за сътрудничество, част от националната инициатива срещу омразата, ксенофобията и расизма „Спортът за толерантност“. Да се присъединят към меморандума ще бъде предложено на всяка една от общините, в които ще се провеждат събития от „Европейската седмица на спорта“. В първия ден от „Европейската седмица на спорта“ на територията на НСА започна и футболен турнир, организиран от Форумна футболна лига, а заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков даде старт на официалния мач от детската футболна лига към БФС между ДИТ и БМ Спорт.

bonc4456
„Европейската седмица на спорта“ ще продължи с множество събития,  открити уроци и демонстрации в базата на НСА „Васил Левски“. В неделя, 11 септември, големи спортни празници са организирани в Пловдив и Враца.

No Comments Yet.

Leave a comment