Европейски ден на спорта в училище

Зам.-министър Стоян Андонов: Мястото на спорта е в училището

Министър Красен Кралев е патрон

на Европейския ден на спорта в училище 2018 г.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов даде старта на Европейския ден на спорта в Национално средно училище „София“. В европейската инициатива се включиха и ученици от четирите спортни училища в София СУ „Ген. Владимир Стойчев“, 166 СУ „Васил Левски“, 153 СУ „Неофит Рилски“ и 57 СУ „Св. Наум Охридски“, които заедно със своите връстници от училището - домакин участваха в спортни демонстрации и турнири.

Тази година Европейският ден на спорта преминава под патронажа на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, като Министерството на младежта и спорта ще осигури награди за най-активните училища в страната в този ден. Европейският ден на спорта се провежда у нас за четвърта поредна година, като инициативата се координира в България от сдружение „БГ Бъди активен“ и има подкрепата на  ММС от самото начало през 2015 година.

„Пожелавам този Европейски ден на спорта да прерасне в седмица, седмицата в месец, месеците в година на спорта и всички ние, които сме тук, да покажем, че мястото на спорта е в училището. Затова бъдете здрави и спортувайте“, с тези думи заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов даде старта на Европейския ден на спорта в училище.

Директорът на дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева поздрави участниците в европейския празник от името на кмета Йорданка Фандъкова. Минчева заяви, че Столична община винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя всички инициативи, които са свързани със спорта, защото спортът обединява възпитава и изгражда здравословен начин на живот сред младите. Тя обяви, че през последните 10 години в София има изградени 78 нови физкултурни салона в детските градини и 9 многофункционални спортни зали в общинските образователни институции.

Над 330 училища в цялата страна са заявили участие в Европейския ден на спорта, информира Биляна Милева - мениджър проекти в Сдружение „БГ Бъди активен“.

Сред официалните гости на събитието бяха  също проф. Красимир Петков – декан на треньорския факултет в Национална спортна академия „Васил Левски“, Марияна Стоилова – представител на Регионално управление на образованието София град, директорите на спортните училища в София. Посланици на Европейския ден на спорта в училище бяха двукратният олимпийски шампион по борба /класически стил/ проф. Петър Киров – преподавател в спортната академия и именитият български национален състезател по волейбол Евгени Иванов, които отправиха специални послания за спорта към учениците.

Заместник-министър Стоян Андонов и другите официални гости наблюдаваха демонстрации по таекуондо, джудо, бокс и турнири по баскетбол, волейбол, футбол и тенис на маса с участието на ученици от петте училища.

Антидопинговият център също участва в събитието, като представи рекламни брошури и Забранителния списък на Световната антидопингова агенция за 2018 г., а желаещите ученици и преподаватели попълниха анкета, свързана с борбата срещу допинга. На успешно попълнилите анкетата Антидопинговият център предостави рекламни подаръци.

Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта #BeActive и е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да обхваща колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Comments are closed.