За Инициативата

 

Какво е Европейска седмица на спорта?
Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, с която се насърчават спорта и физическата активност в цяла Европа. През 2019 г. инициативата се провежда за пети път. Основната тема на кампанията продължава да бъде #BeActive, „Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб“, а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности, чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност.

Защо?
Спортът и физическата активност допринасят значително за качеството на живот на европейските граждани. Въпреки това, в момента нивото на физическата активност в цяла Европа е в застой. Липсата на физическа активност има отрицателни последици не само за здравето на хората и за обществото, но и води до по-високи икономически разходи. Освен това спортът има потенциал да засили посланието за толерантност и гражданското съзнание в цяла Европа. Ролята на спорта като средство за социално приобщаване ще спомогне да се преодолеят настоящите предизвикателства в европейското общество.

За кого?
Седмицата на спорта е за всеки, независимо от възрастта, произхода или нивото на спортна подготовка. Обединява ни само желанието да спортуваме и да живеем активно.

Кога?
Европейската седмица на спорта за 2019 г. в България ще се проведе от 23 до 30 септември. Официалното откриване на Европейската седмица на спорта за България ще се състои в 12.00 часа на 23 септември в зала „Арена Армеец“. От 24 до 26 септември между 10,00 и 17,00 часа в „Арена Армеец“ ММС организира Спортен панаир #BeActive Fair. В него ще се включат над 100 участници – федерации и спортни клубове, които ще представят дейността си с информационни щандове и демонстрации. Целта на спортния панаир е да представи на децата и младежите разнообразни видове спорт, от които те да изберат най-подходящия за тях. Чрез него спортните федерации и клубове ще имат възможността да намерят талантливи деца, с които да работят в бъдеще. Входът за всички събития от спортната седмица е свободен. 

Финалът на Европейската седмица на спорта ще бъде отбелязан с Нощ на спорта #BeActive Night. На 28-ми септември между 18,30 и 21,30 часа в пространството пред НДК ще има демонстрации на екстремни спортове, маратон със скоростно изкачване на стълбите на НДК, спортно ориентиране, летене с балон и много други.

Посланици на Европейска седмица на спорта за България
Европейската седмица на спорта в България се подкрепя от много известни български спортисти и популярни личности. Това са: Грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, паралимпиецът Денислав Коджабашев, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.

Посланиците на Европейската седмица на спорта ще се включат в събитията, организирани в различните градове в периода 23–30 септември.

УЧАСТВАЙТЕ!

Европейската седмица на спорта е за ВАС!

Допълнителна информация за събитията във вашия град можете да намерите на bgweekofsport.bg и facebook.com/beactive.bg/